“Open source – Open Mind” – Στρασβούργο, Γαλλία, 16-23 Μαρτίου 2014 Study Session – FYEG & CDN

Στις 16-23 Μαρτίου 2014, η Νεολαία Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ) έλαβε μέρος στο εργαστήρι «Open Source – Open Mind» με στόχο την ενημέρωση των νέων για τη χρήση των ανοικτών δικτύων πληροφόρησης, των ελευθέρας πρόσβασης λογισμικών και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του οργανισμού μας. Το εργαστήρι συνδιοργανώθηκε από την Ομοσπονδία των Ευρωπαίων Πράσινων Νέων (FYEG – Federation of Young European Greens) και το Δίκτυο Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ανατολικής Ευρώπης (CDN – Cooperation and Development Network Eastern Europe). Το εργαστήρι φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό κέντρο Νεολαίας στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο εργαστήρι προέρχονταν από πράσινα κινήματα και οργανώσεις, όπου έχοντας στο μυαλό μία γενικότερη πεποίθηση των απανταχού πρασίνων περί ανοικτών δικτύων, κύριος στόχος ήταν η ανταλλαγή και η εξεύρεση νέων εργαλείων από ανοικτές πηγές (open source tools), τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε μελλοντικά στους οργανισμούς μας για τις διάφορες δραστηριότητές μας.

Ξεκινήσαμε με συζήτηση για το πώς έχει επηρεαστεί η ζωή μας από την ψηφιακή τεχνολογία και ανάπτυξη και συνεχίσαμε στον «ψηφιακό ακτιβισμό» (digital activism), κάτι το οποίο εξελίσσεται ραγδαία αφού η σημερινή νεολαία σιγά-σιγά σταματά να βγαίνει στο δρόμο και προσπαθεί να διαμαρτυρηθεί μέσω του διαδικτυακού κόσμου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στο τέλος της πρώτης ημέρας και μετά από πολλές συζητήσεις, μας άξιζε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους οργανισμούς που εκπροσωπούσε ο κάθε ένας από εμάς, οπότε οι διοργανωτές μας διοργάνωσαν ένα «πανηγύρι οργανισμών» όπου ο καθένας μπορούσε να μιλήσει για τον οργανισμό του και να μοιράσει ενημερωτικό υλικό για αυτόν.

Όντας στο κέντρο της Ευρώπης και λίγα μέτρα μακριά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν μπορούσε να λείπει από τα θέματα συζήτησης το πώς η ψηφιοποίηση συνδέεται και επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στα πλαίσια αυτής της θεματικής μελετήσαμε την υπόθεση του Pirate Bay στη Σουηδία (2008) και το πώς εξελίχθηκε, καθώς και την απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2013). Η συγκεκριμένη υπόθεση συζητήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου αφού ο καθένας από εμάς είχε τη δική του άποψη για το καθεστώς της Σουηδίας, καθώς και για την αντιμετώπιση της υπόθεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έπειτα χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες, όπου η κάθε ομάδα ασχολήθηκε με μία από τα εξής θέματα: εκπαίδευση, ηλεκτρονική τεχνολογία, ιατρική, κυβέρνηση (κράτη) και επιστήμη, ώστε να συζητήσουμε πώς αλλάζει η ενασχόληση σε αυτές τις ενότητες έχοντας εργαλεία ανοικτών πηγών και λογισμικών. Το βράδυ διοργανώσαμε την καθιερωμένη, σε τέτοιου είδους εργαστήρια, διαπολιτισμική βραδιά, όπου όλοι μοιραζόμαστε γεύσεις, μυρωδιές, συνήθειες και στοιχεία, για την κουλτούρα και τη χώρα μας.

Την επόμενη μέρα, στο πρόγραμμα είχαμε συζητήσεις για το πώς δουλεύει το διαδίκτυο και ποια εργαλεία είναι κατάλληλα για πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Αφού μάθαμε νέα ελεύθερα λογισμικά και ανταλλάξαμε εμπειρίες κατά τη χρήση τους, έπρεπε να μάθουμε και τους κινδύνους που υπάρχουν πίσω από τα προγράμματα ελεύθερου λογισμικού και πώς μπορούμε να προστατευτούμε. Για αυτό το λόγο είχαμε μαζί μας τον Hector Sanjuan (ειδικός μηχανικός συστημάτων), που μας «μύησε» στον κόσμο των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. Ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του προγράμματος, λόγω του ότι μάθαμε το πώς μπορούμε να στείλουμε μηνύματα στο διαδίκτυο και να μην μπορούν να διαβαστούν από τον οποιονδήποτε, ή να το κάνουν αρκετά δύσκολο να διαβαστεί. Για να χαλαρώσουμε, το βράδυ καταλήξαμε στο να παρακολουθήσουμε την ταινία «TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard» (YES! We are nerds!)

Την Πέμπτη, καθώς το πρόγραμμα έφθανε στο τέλος του είχαμε παρουσιάσεις και για διάφορα εργαλεία που μπορούμε να πάρουμε από ελεύθερες πηγές και πώς μπορούν να βοηθήσουν ακτιβιστές και κατ’ επέκταση τους οργανισμούς μας. Ανταλλαγές προγραμμάτων και καλών πρακτικών μέσω αυτών, ώστε όλοι μας να βοηθηθούμε και να μπορέσουμε να οργανώνουμε στους οργανισμούς μας τα πάντα μέσω διαδικτύου, αποφεύγοντας τη σπατάλη χρημάτων και φυσικά υποστηρίζοντας την ιδεολογία για ανοιχτές πηγής πληροφόρησης και επικοινωνίας. Έπειτα από αρκετές και χρονοβόρες συζητήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα απόγευμα χαλάρωσης στην πόλη του Στρασβούργου βοήθησε πάρα πολύ στη γνωριμία με την πόλη, αλλά και της ομάδας γενικότερα. Για να κλείσει η βραδιά απολαύσαμε όλοι μαζί το δείπνο μας, σε ένα από τα πολλά εστιατόρια στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού του Στρασβούργου.

Επίσης, δε θα μπορούσαν να λείπουν από ένα τέτοιο εργαστήρι και όντας στο μέσο ενός ευρωπαϊκού προεκλογικού αγώνα, ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, παρουσιάσεις για εργαλεία για δημιουργία, προώθηση και διεκπεραίωση διαφόρων εκστρατειών. Έχοντας μαζί μας τον Philippe Schockweiler, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας στην Greenpeace Λουξεμβούργου καθώς και μέλος της FYEG, μπήκαμε στη διαδικασία δημιουργίας μίνι εκστρατείας διαδικτύου χρησιμοποιώντας κοινά εργαλεία όπως paint, που όλοι μας έχουμε στη διάθεσή μας. Όλο το απόγευμα είχαμε ανοιχτές συζητήσεις για διάφορα θέματα, όπου η Νε.Οι παρευρέθηκε στη συζήτηση για ασφάλεια και προστασία στο διαδίκτυο καθώς και στην εφαρμογή των Linux. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός, ότι μία από τις θεματικές ήταν και η τρέχουσα εκστρατεία «No Hate Speech Movement» του Συμβουλίου της Ευρώπης και πώς ενεργεί η κάθε χώρα στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας.

Το πρόγραμμα καθώς έφτανε στο τέλος του, ανταλλάξαμε τρόπους όπου εμείς οι ίδιοι θα προωθήσουμε τη γνώση που αποκτήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, στα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού μας και πώς θα τα ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Το πρόγραμμα ήταν επιμορφωτικό, με πολύ αξιόλογους συμμετέχοντες και ακόμη πιο αξιόλογους εκπαιδευτές και ειδικούς. Η Κυπριακή αποστολή άφησε για ακόμα μια φορά τις καλύτερες εντυπώσεις και αυτό φαίνεται από τις προτάσεις για συνεργασία που δέχεται η ΝΕ.ΟΙ μετά το πέρας του προγράμματος. Προσπαθούμε να εντάξουμε τη χρήση των εργαλείων ελευθέρων πηγών, όσο περισσότερο γίνεται γιατί είναι μέρος της φιλοσοφίας μας για ελεύθερη διακίνηση πληροφορίας στο διαδίκτυο. Αρκετές χρήσιμες πληροφορίες και συνδέσμους θα βρείτε στο σύνδεσμο του προγράμματος: http://silvioheinze.eu/opensourceactivism/

Και επειδή μόνο η Νεολαία (Οικολόγων) μπορεί, πάλι τα καταφέραμε!

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login