Καταδικάζουμε την επίθεση σε μαθήτριες – Τελικά, ποιος ο ρόλος των εκπαιδευτικών στα σχολεία;

Ως Νεολαία Οικολόγων καταδικάζουμε την επίθεση που δέχθηκαν χθες δύο μαθήτριες από μαθητές που φώναζαν ακροδεξιά συνθήματα στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ – Δασούπολη. Πιο συγκεκριμένα, σε χθεσινή διαμαρτυρία ενάντια στο ψευδοκράτος, όταν δύο μαθήτριες εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε όχλο μαθητών που φώναζε συνθήματα όπως «Αίμα Τιμή Χρυσή Αυγή», «Τούρκος καλός, μόνο νεκρός», «Γρίβα ζεις και μας καθοδηγείς», δέχτηκαν επίθεση και απειλές. Τα δύο άτομα που πρωταγωνιστούσαν στο όλο συμβάν είναι μάλιστα μέλη του κεντρικού μαθητικού συμβουλίου, τα οποία παραβίασαν τις οδηγίες της ΠΣΕΜ που είχε αποστείλει συγκεκριμένη λίστα συνθημάτων σε όλα τα δημόσια σχολεία Παγκύπρια. Το εν λόγω περιστατικό είναι άκρως επικίνδυνο και καταδεικνύει την παρείσφρηση ακροδεξιών στοιχείων σε σχολεία, που ευθαρσώς δηλώνουν πίστη σε μια καταδικασθείσα παράνομη και εγκληματική οργάνωση, και εκφέρουν ρατσιστικές απόψεις προς μια από τις δύο κοινότητες του νησιού.

 

Παράλληλα καταδικάζουμε την αντιμετώπιση της Διευθύντριας και Βοηθού Διευθύντριας του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ – Δασούπολη, από τις οποίες οι δύο μαθήτριες ζήτησαν βοήθεια και παρέμβαση αλλά δεν έλαβαν. Βοηθός Διευθύντρια που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης δεν παρενέβη λέγοντας ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΠΣΕΜ και το σχολείο απλά τους παραχωρούσε το χώρο, ενώ η Διευθύντρια στην οποία αποτάθηκαν οι μαθήτριες για καταγγελία, τους ανέφερε ότι θεωρούσε ότι είχαν προκαλέσει τους υπόλοιπους μαθητές αφού κρατούσαν πανό με συνθήματα μεταφρασμένα και στην τουρκική γλώσσα (Κύπρος ενωμένη ειρηνική). Όταν της ανέφεραν ότι η τουρκική συμπεριλαμβάνεται στις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι το σχολείο είναι ελληνικό και δεν υπάρχει ούτε ένας μαθητής που μιλά τουρκικά.

 

Όταν οι εκπαιδευτικοί νίπτουν τας χείρας απέναντι σε περιστατικά βίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ διατηρούν μια θέση απάθειας έναντι φασιστικών και ρατσιστικών εκδηλώσεων, πρέπει να αναλογιστούμε τι είδους εκπαιδευτικό σύστημα έχουμε. Σίγουρα τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν εμπίπτουν στο όραμα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο, όπως αναφέρεται μέσα στην επίσημη ιστοσελίδα του, είναι «η διαμόρφωση εγγράμματων πολιτών με δεξιότητες, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, ιστορική ταυτότητα, αλλά και σεβασμό στη διαφορετικότητα. Πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ικανών να συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού και την ενδυνάμωση της νεολαίας.».

 

Ως Νεολαία Οικολόγων, καλούμε τα διευθυντικά στελέχη του σχολείου που είχαν ρόλο στο εν λόγω συμβάν, να αναθεωρήσουν τη χθεσινή τους στάση και να προχωρήσουν στην εφαρμογή των κανονισμών του σχολείου και να εξετάσουν με κάθε σοβαρότητα τις καταγγελίες των δύο μαθητριών αναφορικά με συγκεκριμένους μαθητές που χθες απείλησαν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά τους, διαφορετικά, διευθυντικά στελέχη του δημόσιου σχολείου που επιδεικνύουν παρόμοια στάση δεν έχουν θέση στην δημόσια παιδεία.

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login