Ημέρα μνήμης της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Σαν σήμερα, πριν από 73 χρόνια, πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες και πιο απάνθρωπες καταστροφές της ανθρωπότητας. Στις 6 Αυγούστου το 1945, μετά από διαταγή του τότε αμερικανού Προέδρου Harry Truman, γίνεται η ρίψη του αποκαλούμενου “little boy”, της πρώτης πυρηνικής βόμβας που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια πολέμου. Την καταστροφή στη Χιροσίμα ακολούθησε δυστυχώς και μια δεύτερη, στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

Η καταστροφή στη Χιροσίμα είναι ακόμα και σήμερα ασύλληπτη, μετρώντας 80.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους αμέσως και δεκάδες χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τα 90.000 κτήρια απέμειναν μόνο τα 28.000, από τους 200 γιατρούς της πόλης μόνο οι 20 ήταν ζωντανοί ή σε θέση να εργαστούν και από το νοσηλευτικό προσωπικό των 1780 ατόμων, μόνο 150 ήταν σε θέση να περιθάλψουν ασθενείς. Η τερατώδης αυτή βόμβα άφησε πίσω της ερείπια σε μια περιοχή επιφάνειας 10,36 τετραγωνικών χιλιομέτρων (km2). Συγκριτικά, η επιφάνεια της Κύπρου μας είναι μόλις 9,25 km2.

Έχοντας υπόψη ότι με τα σημερινά δεδομένα το “little boy” θεωρείται μικρού μεγέθους, η ενδεχόμενη χρήση των σύγχρονων πυρηνικών όπλών είναι εφιαλτική.

Η πυρηνική καταστροφή μπορεί να επέλθει όχι μόνο από μια επιθετική πολεμική πράξη αλλά και από ένα ατύχημα που εμπλέκει σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Τα παραδείγματα αρκετά, Φουκουσίμα, Τσερνομπίλ, Three Mile Island και άλλα μικρότερης εμβέλειας σε Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκφράζουμε λοιπόν τη συμπαράστασή μας στους πληγέντες των πυρηνικών ατυχημάτων, καθώς επίσης και το φόβο και την αντιπαράθεσή μας στην ανέγερση του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Άκκουγιου. Η τοποθέτηση ενός εκρηκτικού και άκρως επικίνδυνου παράγοντα σε μια είδη ασταθή περιοχή, μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει. Η δικαιολογία παραγωγής «καθαρής» ενέργειας δεν μπορεί παρά να απορριφθεί, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ας ενώσουμε δυνάμεις κι ας υψώσουμε μαζί τις φωνές μας για ένα καθαρό μέλλον, τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές.

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login