FYEG ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Η Ομοσπονδία των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) ιδρύθηκε το 1988 στο Βέλγιο, με σκοπό να φέρει κοντά νέους από περιβαλλοντικές και πράσινες πολιτικές ομάδες για να ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση και δράση για την προώθηση μιας πιο πράσινης Ευρώπης. Ο σκοπός της Ομοσπονδίας είναι ο αγώνας για περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ομοσπονδία διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο της στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με τίτλο “Get Youth out of the crisis” στις Βρυξέλλες στις 9 Απριλίου 2014, όπου παρουσίαστηκε το πρόγραμμα και το μανιφέστο της προεκλογικής εκστρατείας Ευρωεκλογές 2014. Κατά τη διάρκεια του συνέδριου έγινε και η έναρξη της εκστρατείας «Διεκδίκησε Ξανά το μέλλον Σου- Reclaim Your Future».

Στο συνέδριο συζητήθηκε το μανιφέστο της ομοσπονδίας, συμφωνίστηκαν συμφωνήθηκαν οι πυλώνες και οι αιτήσεις των Ευρωπαίων Νέων για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα οι πυλώνες που εστιάζεται το μανιφέστο είναι:

1. Ανεργία στους Νέους

2. Εγγύηση για τους Νέους

3. Συμμετοχή και Φωνή στους Νέους

4. Φτώχεια και ένταξη της Νεολαίας στην Κοινωνία

5. Εκπαίδευση και Κατάρτιση

6. Αυτονομία και Χειραφέτιση

7. Χρηματοδοτήσεις, Κινητικότητα και Εθελοντισμός

8. Στέγαση

9. Πράσινο Μέλλον

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟΥ

Το συνέδριο είχε ως κύριος στόχο τη συμμετοχή και την ένταξη των νέων στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις. Οι συζητήσεις αφορούσαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η νεολαία να ξεφύγει από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, και πως μπορούν να λυθούν τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν τους νέους σε μία κρίση που δεν έχουν δημιουργήσει.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες όπου έθεσαν σε προτεραιότητα τις αιτήσεις του μανιφέστου. Σε κάθε ομάδα συμμετήείχαν εμπειρογνώμονες και Ευρωβουλευτές, οι οποίοι έδιναν εποικοδομητική κριτική στις ιδέες των νέων και βοηθούσαν στην ανάπτυξη προτεραιοτήτων.

Οι ομάδες ήταν:

1. Εκπαίδευση

2. Δημιουργία εργασίας και Κινητικότητα

3. Κοινωνική Ευρώπη

4. Δημοκρατία και Συμμετοχή

5. Περιβάλλον και Πράσινη Οικονομία

Οι ομάδες αποφάσισαν τρείς προτεραιότητες και αιτήσεις για το μανιφέστο, οι οποιές και ψηφίστηκαν στην ολομέλεια της νεολαίας αργότερα στο συνέδριο.

Ψηφοφορία για τις Αιτήσεις

Οι Αιτήσεις του Μανιφέστου συμπεριλαμβάβουν:

• Δωρεάν Δίδακτρα στα Ανώτατα Ευρωπαικά Εκπαιδευτικά Συστήματα

• Όχι στην απλήρωτη εργασία (που διαφέρει απο τον εθελοντισμό)

• Εφαρμογή ορίου Ευρωπαϊικού κατώτατου μισθού

• Εφαρμογή αυστηρότερων Ευρωπαϊικών Κριτηρίων για τη Κλιματική Αλλαγή

• Απαγόρευση της εξόρυξης αντισυμβατικών ορυκτών καυσίμων (Shale Gas, Tar sands, Offshore Sea Drilling)

Δράση έξω από το Ευρωκοινοβούλιο για προώθηση της εκστρατείας

Οι νέοι διοργάνωσαν και συμμετείχαν στη δράση «Reclaim Your Future» έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στη δράση παρευρέθηκε και η υποψήφια Ευρωβουλευτής Ska Keller, η οποία μίλησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της κρίσης και έθεσε λύσεις για τα θέματα που αγγίζουν τους νέους όπως η εργασία, το οικονομικό και κοινωνικό χρέος που αναλαμβάνουν οι νέοι, και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και ειδικά στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Συνάντηση με τον Υποψληφιο Ευρωβουλευτή Πρασίνων Jose Bove

Το σύνολο των συμμετέχοντων είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή Jose Bove. O κ. Bove (Μποβέ) μίλησε στους νέους για τη σημασία της συμμετοχής των νέων στις επερχόμενες εκλογές, και τη συμβολή τους σε ένα πιο πράσινο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Μποβέ μίλησε επίσης για τη βαρύτητα που υποβάλλουν έχουν οι εθνικές εκστρατείες, η ενσωμάτωση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, και τη διακυνδίνευση των θεσμών της δημοκρατίας μέσω της επικείμενης συμφωνίας εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login