“European Youth Dialogue” – Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 08-11 Μαΐου 2014

Στις 08-11 Μαΐου 2014, η Νεολαία Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ) εκπροσωπήθηκε στο «European Youth Dialogue», μία πολιτική εκδήλωση που έγινε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να ενημερώσει και να πληροφορήσει τους νέους. Το πρόγραμμα φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στον «Ευρωπαϊκό Διάλογο Νεολαίας» προερχόταν από διάφορες πολιτικές νεολαίες από όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να ενημερωθούν και να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία των Ευρωεκλογών, αφού ως νεολαία είμαστε η γενιά που πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, για «να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται».

Στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν 20 εργαστήρια. Η Νε.Οι. συμμετείχε σε 4 από αυτά από τους δύο εκπροσώπους της, τους Ιωάννη Σάββα και Μαρία Κολά. Η γενική θεματολογία των εργαστηρίων ήταν η νεολαία και η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιοι ασχολήθηκαν με θέματα εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, κοινωνικής ένταξης ατόμων με προβληματικό υπόβαθρο και πολλά άλλα.

Μέσα στα πολλά και όντας μία νεολαία «φιλική προς το περιβάλλον», λάβαμε μέρος σε ένα εργαστήρι με θέμα «Sustainable Energy Youth Network» (Δίκτυο Νεολαίας για την Αειφόρο Ενέργεια). Πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο αποτελείται από αρκετές χώρες όπως η Κροατία, η Δανία, η Ελλάδα κ.α. όπου οι εθελοντές του δικτύου διεκπεραιώνουν μελέτες και έρευνες, ώστε να καταστεί δυνατή η εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορες τοποθεσίες στην κάθε χώρα. Η ομάδα είναι ανοικτή για νέες προτάσεις συνεργασίας και ήδη όλοι μαζί σκεφτήκαμε τρόπους ώστε να βγει αυτό το έργο προς τα έξω έτσι ώστε να ενταχθούν κι άλλες χώρες και γιατί όχι και η Κύπρος.

Στα πλαίσια του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για 4 ώρες ενός προγραμματισμένου περίπατου, ο οποίος περιελάμβανε στάσεις σε σημεία σχετικά με την πόλη, όπως ο Λευκός Πύργος, αλλά και σε σημεία που συνδέουν το νεανικό παλμό της πόλης με την ίδια την πόλη. Ένα από τα σημεία που επισκεφθήκαμε ήταν και ο χώρος της Οικολογικής Κίνησης της Θεσσαλονίκης, όπου ανάμεσα σε ένα φιλικό περιβάλλον (και προς το περιβάλλον αλλά και προς τους ανθρώπους) ενημερωθήκαμε για τη δράση τους. Φεύγοντας από εκείνο το χώρο είχαμε πάρει ιδέες για το πώς να εξελίξουμε κάποιες υπάρχουσες ιδέες που θέλουμε να υιοθετήσουμε στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα έφθασε στο τέλος του με ένα υπέροχο πάρτι κλεισίματος το τελευταίο βράδυ και έκλεισε επίσημα το πρωί της 11ης Μαΐου με τον τελικό απολογισμό των εργαστηρίων και τα καταληκτικά σχόλια όλων μας.

Η Ελλάδα της κρίσης, έδειξε έναν άλλο εαυτό, πιο ανοικτό, πιο δεκτικό που ίσως να είναι αυτό που χρειάζεται η κάθε χώρα ώστε να προχωρήσει μπροστά. Έδειξε εμπιστοσύνη σε νέους, πράγμα δύσκολο για αρκετές χώρες, ώστε να πραγματοποιήσουν κάτι για άλλους νέους. Όλοι μας φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο για την Ελληνική φιλοξενία (είμαστε ξακουστοί άλλωστε για αυτό), όσο και για τις πληροφορίες που φέραμε μαζί μας πίσω στο νησί.

Μαζέψαμε όλες τις πληροφορίες που δόθηκαν σε όλα τα εργαστήρια σε μία μόνο πηγή: http://www.european-youthdialogue.eu/

Αν και οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν περάσει, με μεγάλα ποσοστά αποχής βέβαια, η νεολαία γενικότερα ήθελε να δώσει ένα μήνυμα πως αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση. Για να την έχουμε όμως και να την απαιτήσουμε αγαπητοί μου θα πρέπει να νοιαστούμε.

Άρα ας διεκδικήσουμε την Ευρώπη που μας αξίζει κι ας δείξουμε την αξία της εμπιστοσύνης στη Νεολαία.

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login