Εκστρατεία Καθαρισμού Παραλιών «Wish you were clean» 2020: Ζιάτζι

H Νεολαία Οικολόγων και η Οικολογική Κίνηση Κύπρου σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, έδωσαν και φέτος το παρών τους στην καθιερωμένη Παγκύπρια εκστρατεία καθαρισμού παραλιών και καταμέτρησης των σκουπιδιών της θάλασσας, με το σύνθημα “Wish you were clean”.

Η πρώτη δραστηριότητα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου, στην παραλία Ζιάττζι  (δίπλα από τη μαρίνα), στην Αγία Νάπα, τηρώντας με αυστηρότητα όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στον καθαρισμό παραλίας, παρευρέθηκαν σύνολο 15 άτομα (εθελοντές στεριάς και εθελοντές βυθού) οι οποίοι κατάφεραν να μαζέψουν και να καταγράψουν συνολικά 72 Kg σκουπίδια. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού έγινε συλλογή αποβλήτων, βάρους 14 Kg από την ακτή  και βάρους 58 Kg από το βυθό. Συγκριτικά με τα στοιχεία που είχαν καταγραφεί στον καθαρισμό της παραλίας Ζιάτζι, το 2019, όπου έγινε καθαρισμός μόνο στην ακτή και συλλέγηκαν 31 Kg σκουπίδια, η κατάσταση φαινομενικά παρουσιάζει βελτίωση. Δε είναι αμελητέα όμως η μεγάλη ρύπανση που συμβαίνει στο βυθό, που οφείλεται κυρίως όπως διαφαίνεται στη φετινή καταγραφή σε είδη ψαρέματος, τενεκεδάκια και πλαστικά μπουκάλια.

Ο πρώτος σταθμός της εκστρατείας «Wish you were Clean», έτυχε μεγάλου ενδιαφέροντος από τους εθελοντές και μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε πιο δυναμικά για το υπόλοιπο της εκστρατείας. Στόχος μας οι ακόμα πιο καθαρές θάλασσες και ακτές ώστε να μπορούμε όλες και όλοι να απολαμβάνουμε το σπίτι μας που ονομάζουμε πλανήτης Γη.

Ακολουθεί ο δεύτερος σταθμός της εκστρατείας «Wish you were Clean», στην παραλία Μενεού, Λάρνακα, την Κυριακή 12 Ιουλίου, στις 09:00πμ.

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login