Διεθνής Ημέρα Νεολαίας 2020

Η Παγκόσμια Διάσκεψη Υπουργών Νεολαίας (Λισαβόνα 8-12 1998), πρότεινε τον καθορισμό της 12ης Αυγούστου ως Διεθνής Ημέρα Νεολαίας, κάτι που επικυρώθηκε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) την αμέσως επόμενη χρονιά.

Η Διεθνής Ημέρα Νεολαίας είναι η ευκαιρία για ανάδειξη της φωνής και των πρωτοβουλιών των νέων, καθώς και η δέσμευσή τους για συνεχή δράση στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Νεολαίας είναι «Δέσμευση της Νεολαίας για Παγκόσμια Δράση» (Youth Engagement for Global Action), με στόχο να επισημάνει τους τρόπους με τους οποίους η συμμετοχή της νεολαίας σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, εμπλουτίζει τους θεσμούς και τις διαδικασίες. Παράλληλα, θέλει να αναδείξει πως η εμπλοκή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, βελτιώνει σημαντικά τόσο την εκπροσώπησή τους, όσο και την δραστηριοποίησή τους στην επίσημη θεσμική πολιτική.

Με μόνο 10 χρόνια μπροστά μας, για την υλοποίηση των στόχων της Ατζέντας 2030, η εμπιστοσύνη προς τους δημόσιους θεσμούς κλονίζεται. Σε μια εποχή όπου διαδραματίζονται μερικές από τις χειρότερες σύγχρονες συγκρούσεις και ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η Συρία, η Μιανμάρ, ο Λίβανος, η Βραζιλία, καθώς και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως το ξέσπασμα του COVID-19 και η κλιματική αλλαγή, το διεθνές σύστημα καλείται να ενεργήσει από κοινού και να εφαρμόσει λύσεις για όλους.

Η ενεργώς συμμετοχή της νεολαίας σε επίσημους θεσμούς, αυξάνει τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στις πολιτικές διαδικασίες, συμβάλλει σε καλύτερες και πιο βιώσιμές πολιτικές, μαζί με μια συμβολική σημασία που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και κυρίως των ίδιων των νέων απέναντι στους θεσμούς. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παγκόσμια κρίση που βιώνουμε, απαιτείται συντονισμένη παγκόσμια δράση και ουσιαστική εμπλοκή των νέων.

Η Νεολαία Οικολόγων συμμετέχει και στηρίζει την εκστρατεία #31DaysOfYOUth, για όλο το μήνα Αύγουστο, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νεολαίας 2020, ώστε να ενισχύσουμε τη δέσμευση των νέων για δράση.

Δράση σε τοπικό, εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Η επιλογή είναι στο χέρι όλων μας.

Αν θέλεις να είσαι μέρος της αλλαγής, δράσε!

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login