COP 19 Climate Workshop: We’ll Save Paris! – Warsaw, Poland 19-24 November 2013 19η Διάσκεψη των Μερών – Εκστρατεία για το Παρίσι του 2015!

Στις 19-24 Νοεμβρίου 2013, η Νεολαία Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ) εκπροσωπήθηκε στο εργαστήρι για την ενδυνάμωση των νέων ενάντια στις κλιματικές αλλαγές «COP19 Climate Workshop: We’ll Save Paris!», που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία των Ευρωπαίων Πράσινων Νέων (FYEG – Federation of Young European Greens). Το εργαστήρι αυτό έγινε παράλληλα με τη 19η Διάσκεψη των Μερών (COP19 – Conference of Parties) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC – United Nations Framework Convention on Climate Change), όπου φέτος φιλοξενήθηκαν όλα μαζί, στη Βαρσοβία πρωτεύουσα της Πολωνίας.

Στη Διάσκεψη των Μερών παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλα τα πράσινα κινήματα και οργανώσεις του κόσμου, έχοντας ένα κοινό στόχο, την προώθηση μίας παγκόσμιας συμφωνίας στα τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες, όπως οι εκπομπές ρύπων από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την πρόκληση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Με το σύνθημα #saveCOP21, αναφερόμενο στην 21η Διάσκεψη των Μερών που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, η Ομοσπονδία των Ευρωπαίων Πράσινων Νέων προσπάθησε με το φετινό εργαστήρι να κτίσει ένα δίκτυο ακτιβιστών με σκοπό να αναλάβουν συνεχή δράση μέχρι την αναμενόμενη Διάσκεψη του Παρισιού.

Αν και ως συμμετέχοντες στο εργαστήρι δεν είχαμε άμεση πρόσβαση στο χώρο της διάσκεψης και των συνομιλιών, εν τούτοις ενημερωνόμασταν διαρκώς μέσω των αντιπροσώπων της FYEG (Ομοσπονδία των Ευρωπαίων Πράσινων Νέων) και της YOUNGO (ομάδα νέων από διάφορες οργανώσεις νεολαίας) για τις εξελίξεις που συνέβαιναν εντός του COP. Επίσης οι ίδιοι μετέφεραν τις δικές μας απόψεις καθώς συζητούσαμε μαζί τους, τις αποφάσεις που παίρνονταν βασιζόμενοι στην κοινή γραμμή δράσης όλων των πράσινων οργανώσεων.

Γενικά όμως, στη Βαρσοβία οι συνομιλίες είχαν ένα άλλο αέρα ειδικά την πρώτη βδομάδα μετά το πλήγμα του Super Typhoon Haiyan στις Φιλιππίνες, όπου ως αποτέλεσμα είχε χιλιάδες θανάτους. Όλοι ανεξαιρέτως ήταν συγκλονισμένοι λόγω του θλιβερού γεγονότος και συμφώνησαν, ότι αυτό το συμβάν εμπίπτει στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και πως αν δε δράσουμε άμεσα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά με μεγαλύτερη συχνότητα.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά αποφάσισαν να μην εκπληρώσουν τα όσα συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, πράγμα το οποίο καταδίκασε τα οποιοδήποτε αποτελέσματα και αποφάσεις θα έβγαιναν από το COP19. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η δεδομένη Σύνοδος χρηματοδοτήθηκε από μεγάλες αεροπορικές εταιρίες καθώς και εταιρίες πετρελαιοειδών, κάτι που έκανε φανερά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με το τέλος της Συνόδου και έχοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη, εγκαταλείφθηκαν οι οποιεσδήποτε συμφωνίες για τη δημιουργία μίας κοινής πολιτικής και κοινού ταμείου αλληλεγγύης, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους μέχρι τη Σύνοδο του Παρισιού το 2015. Αντ’ αυτού, οι αποφάσεις πήραν αναβολή για το 2016, λόγω της απουσίας των εκπροσώπων των ΗΠΑ στην καταληκτική συνεδρία.

Άσχετα με τα αποτελέσματα του COP19, η ομάδα της FYEG θα συνεχίσει τις δράσεις της για την εκστρατεία «Σώστε το Παρίσι: COP21!», γιατί οι κλιματικές αλλαγές είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η γενιά μας μαζί με τις νεότερες που θα ακολουθήσουν. Ως νεολαία, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να πιέσουμε αρκετά ώστε να ξεφύγουμε από τους λανθασμένους χειρισμούς των κυβερνήσεων και να μπορέσουμε να ζήσουμε σε αυτόν τον πλανήτη που αποκαλούμε «σπίτι» με αξιοπρέπεια. Η νέα γενιά ήδη τίθεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά κ.λπ) και προσπαθεί να «σώσει οτιδήποτε αν σώζεται», έτσι ώστε να μείνει κάτι για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Εν καιρώ παγκόσμιας κρίσης, είναι η καταλληλότερη στιγμή να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν, να ξυπνήσουμε και να αναλάβουμε δράση για το κοινό συμφέρον. Οι λύσεις υπάρχουν και βρίσκονται μπροστά μας, από τις πιο απλές όπως η μείωση των ρύπων οποιουδήποτε υποστατικού και των μεταφορών, μέχρι και τις πιο δύσκολες όπως μία οικονομία βασιζόμενη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (οι οποίες παραμένουν σχεδόν ανεκμετάλλευτες στον τόμο μας), όπως οι πράσινες θέσεις εργασίας (που με την προώθησή τους μόνο καλό μπορούμε να προκαλέσουμε) κ.ο.κ.

Γιατί πολύ απλά, το μέλλον κάποιων, είναι το «τώρα» για μας και το μέλλον το δικό μας ίσως να είναι το «τώρα» των παιδιών μας, το θέλουμε καθαρό και βιώσιμο.

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login