12η Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

NEOI LOGO

12η Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Κύπρος 2016: Η νεολαία αξίζει περισσότερης προσοχής από την πολιτεία.

 

Το 1990, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  ανακήρυξε την 12η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, όπου στόχος της είναι η επαγρύπνηση των πολιτών σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε όλον τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη οι νέοι προσφωνούνται με το πρέπον όνομα και εκφράζουν ελεύθερα τη δική τους ταυτότητα, έχουν επίσημο καθεστώς και σχηματίζουν τις δικές τους αντιπροσωπευτικές οργανώσεις, διατηρούν μέσα στις περιοχές που ζουν παραδοσιακή οικονομική δομή και τρόπο ζωής, αυτό δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επηρεάζει το δικαίωμα συμμετοχής τους, ελεύθερα πάνω σε ίση βάση στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας, διατηρούν, χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα, όπου είναι δυνατό, στη διοίκηση και εκπαίδευση και  απολαμβάνουν ελευθερία θρησκείας ή πίστης.

Με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, οι  νέοι σε σχεδόν όλο τον κόσμο είναι θύματα της ανεργίας. Η ανεργία αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι νέοι στην Κύπρο. Οι ρυθμοί ανεβαίνουν συνεχώς και οι νέοι Κύπριοι  αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής και να αξιοποιήσουν τα διπλώματα και πτυχία τους, εφόσον η κυπριακή αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλο ποσοστό των ανέργων.

Στην Κύπρο δεν δίνονται στους νέους οι ευκαιρίες που πρέπει, ενώ οι μισθοί περισσότερο θυμίζουν χαρτζιλίκι παρά αμοιβή για εργασία.

Η Γενική Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων, Μαρία Κολά, τόνισε από την πλευρά της: «Η νεολαία της Κύπρου αποδεικνύει καθημερινά πως είναι εφευρετική και πως μπορεί να επιτύχει πολλά. Αξίζει περισσότερης προσοχής από την πολιτεία μιας και αποτελεί το παρόν και το μέλλον της χώρας. Προτείνοντας πρακτικές λύσεις για διάφορα ζητήματα που μας επηρεάζουν, οι νέοι και οι νέες, ζητούμε και διεκδικούμε την άμεση συμμετοχή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων καθώς και την αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης κάτι που αυξάνεται και στην Κύπρο με γοργούς ρυθμούς».

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login