Αγαπητοί φίλοι και φίλες σας καλημερίζω με τη σειρά μου και σας καλωσορίζω στην εκδήλωση μας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη σήμερα διότι εκτός από την τιμή που μας έκανε να βρίσκεται μαζί μας ο Δρ. Κλεάνθης Γρίβας από τη Θεσσαλονίκη και τους έγκριτους ομιλητές που έχουμε στο πάνελ, έχουμε την ευκαιρία να υλοποιούμε μια συνεργασία μεταξύ δυο οργανώσεων νεολαίας: της Νεολαίας Οικολόγων και της Νεολαίας ΕΔΕΚ. Μια συνεργασία που εύχομαι να κρατήσει και να ενδυναμωθεί.
Η συζήτηση γύρω από τη χρήση της Κάνναβης στην Ιατρική και τη Βιομηχανία μας έχει προκαλέσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μάλιστα τολμώ να πω ότι στα αρχικά στάδια της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης είχαμε πολλά ερωτήματα και εμείς ως διοργανωτές. Ως εκ τούτου θεωρήσαμε σωστό και πρέπον να οργανώσουμε ένα διάλογο όπου θα έχουμε την ευκαιρία όλοι να θέσουμε τα ερωτήματα μας και μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση να βγάλουμε ο καθένας τα συμπεράσματα μας.
Σε γενικά πλαίσια πρέπει να αναφέρουμε ότι η καλλιέργεια της κάνναβης στην Κύπρο δεν είναι κάτι το καινούριο. Αντίθετα, παραδοσιακά η κάνναβης και τα παράγωγα της χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή χαρτιού, καμβά, καραβόπανων, σχοινιών, στη μαγειρική, στην ιατρική και σε πολλούς άλλους τομείς. Επομένως, σήμερα δεν συζητούμε μια νέα ιδέα, αλλά μια μέθοδο που μέσα από τα χρόνια κατέληξε για διάφορους λόγους να είναι απαγορευμένη.
Η καλλιέργεια της κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον τομέα της ενέργειας με πολύ πιο ευεργετικές για το περιβάλλον μεθόδους, από ότι η εξόρυξη, η επεξεργασία και η χρήση του πετρελαίου και του άνθρακα και σαφώς από ότι η παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας. Η βιομάζα που παρέχεται από την κάνναβη μπορεί να μετατραπεί σε μεθάνιο ή και μεθανόλη. Επομένως, η χρήση της μπορεί να συμβάλει θετικά στην ενεργειακή πολιτική της Κύπρου και την μείωση της χρήσης άλλων υλών.
Σύμφωνα με τα συγγράμματα, η παραγωγή του χαρτιού παγκοσμίως μέχρι το 1883 προερχόταν από την κάνναβη. Η ποιότητα του χαρτιού που παράγεται από την κάνναβη είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μορφή χαρτιού. Είναι πιο ανθεκτικό με μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Κατ’ επέκταση, η χρήση του κρίνεται αναγκαία, έτσι ώστε να μειωθεί η καταστροφή των δασών για τις έντυπες ανάγκες μας. Μάλιστα, η κάνναβης έχει την ιδιότητα να αυτοανανεώνεται, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δέντρα του δάσους.
Οι σπόροι της κάνναβης παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή χρωμάτων και βερνικιών φυσικής προέλευσης. Όταν η καλλιέργεια της κάνναβης απαγορεύτηκε έγινε μια μεγάλη στροφή προς τη χρήση των πετροχημικών προϊόντων για την παραγωγή των βαφών, με τις συνέπειες που αυτά προκαλούν στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.
Όσο αφορά τον τομέα της υγείας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παράγωγα της κάνναβης μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε αποθεραπεία σοβαρών ασθενειών. Το έλαιο της κάνναβης χρησιμοποιήθηκε ως βασικό συστατικό για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων σε πάρα πολλές χώρες στο παρελθόν. Ασθένειες όπως η χολέρα, η ελονοσία, η ανορεξία, οι ρευματισμοί, ο καρκίνος, η πολλαπλή σκλήρυνση και πολλά άλλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με το φυσικό συστατικό που παρέχει το φυτό της κάνναβης και να αποφευχθεί η κατανάλωση των χημικών φαρμάκων που οδηγούν πολλές φορές σε άλλες περιπέτειες της υγείας. Η χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς είναι πλέον νόμιμη σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε πολλές πολιτείες της Αμερικής. Στο γειτονικό Ισραήλ το οποίο έχει ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο για την παράνομη κατοχή και χρήση της κάνναβης, έχει ήδη επιτραπεί η χρήση της για την θεραπεία ασθενών με χρόνιες παθήσεις και ανακούφιση παθόντων και ηλικιωμένων.
Στη Γαλλία την περασμένη βδομάδα έχει ανοίξει ο δρόμος για την νομιμοποίηση της χρήσης της ιατρικής κάνναβης σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες. Παρόλα αυτά, ασθενείς που ακολουθούν μια θεραπεία με κάνναβη, δεν επιτρέπεται να την συνεχίσουν εάν έρθουν στην Κύπρο, ούτε αν είναι τουρίστες στο νησί μας ούτε αν είναι Κύπριοι πολίτες, εκτός και εάν εξασφαλίσουν έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο. Φανταστείτε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον τουρισμό μας και δει στον ιατρικό τουρισμό η καλλιέργεια και η χρήση της κάνναβης στην ιατρική. Οι δρόμοι που ανοίγονται τόσο από άποψη οικονομίας όσο και ιατρικής είναι διάπλατοι.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων, κύριος Γιώργος Περδίκης ενέγραψε σχετικό θέμα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ούτως ώστε να συζητηθούν στα έδρανα της Βουλής τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας και της χρήσης της κάνναβης στην ιατρική. Παράλληλα, ο κ. Περδίκης ενέγραψε θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων όπου ζητά να εξετάσει η Επιτροπή πρώτο τη δυνατότητα ελεγχόμενης καλλιέργειας της κάνναβης στην Κύπρο για χρήση της από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και δεύτερο την πολιτική βούληση για τη δημιουργία του νομικού πλαισίου αλλά και των μηχανισμών για ασφαλισμένη καλλιέργεια.
Στην Κύπρο οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια των φυτών της κάνναβης εξ’ ου και παλαιότερα η χρήση της κάνναβης και των παραγώγων της ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη. Επιπλέον, ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση έχει κτυπήσει το νησί μας, θα πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια και οι επιδοτήσεις που αφορούν την καλλιέργεια του φυτού, αλλά και να στραφεί η οικονομία μας προς την κατεύθυνση του ιατρικού τουρισμού και των εξαγωγών των προϊόντων που μπορούν να κατασκευαστούν από την κάνναβη.
Αναμένω ότι θα έχουμε ένα ουσιαστικό διάλογο επί του θέματος με την ευχή τα αποτελέσματα που θα διεξαχθούν από αυτή την εκδήλωση να αξιοποιηθούν αναλόγως.
Ευχαριστούμε θερμά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την στήριξη και την παραχώρηση του χώρου, τους ομιλητές μας, τον Ονούφριο που δέχτηκε σήμερα να αναλάβει το ρόλο του συντονιστή και όλους εσάς που ήρθατε για να συζητήσουμε το θέμα.
Web Development by Digidestination Ltd.