Χαιρετίζουμε την υποψηφιότητα των νέων στις ευρωεκλογές

Η Νεολαία Οικολόγων χαιρετίζει την πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης, για αναγνώριση του δικαιώματος υποψηφιότητας στις Ευρωβουλευτικές Εκλογές από την ηλικία των 21 αντί 25 που ήταν μέχρι πρόσφατα. Η επιτροπή Εσωτερικών εφόσον έλαβε απόψεις από τις οργανώσεις νεολαίας και άλλους φορείς, ενέκρινε ομόφωνα την τροποποίηση του κ. Περδίκη και στη συνέχεια ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη πολύ θετική για την εμπλοκή των νέων στις εκλογές και απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή. Οι στατιστικές δείχνουν ότι πανευρωπαϊκά λιγότερο από 35% των νέων ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές και αυτή η ένδειξη αποτελεί δομική αδυναμία του ίδιου του συστήματος.

Στις αποφάσεις για την διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να συμμετέχουν δραστικά οι νέοι. Η κρίση κτύπησε ιδιαίτερα τη γενιά των 20 – 29 και η επόμενη θητεία των Ευρωβουλευτών θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των νέων. Θα πρέπει οι νέοι να είναι μέρος των αποφάσεων που θα ληφθούν για αντιμετώπιση των εμποδίων που προκάλεσε η κρίση και όχι απόντες από μια διαδικασία που αφορά τις ζωές τους.

Χαιρετίζουμε λοιπόν την απόφαση των Βουλευτών να δώσουν περισσότερο χώρο στους νέους και να μπορούν να διεκδικούν έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο από την ηλικία των 21. Θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και απαιτούμε την ουσιαστική συμμετοχή των νέων στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login