Ομιλία Έφης Ξάνθου, πρώην Γενικής Γραμματέας της ΝΕ.ΟΙ., στον Ανοικτό Διάλογοπου καλέστηκε η ΝΕ.ΟΙ., μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, κ. Άντρο Κυπριανού

16.4.15 Δημοσιογραφική Εστία

Ευχαριστούμε για την ευκαιρία και ήδη έχουμε ακούσει πολλές ενδιαφέρουσες θέσεις από τις οργανώσεις που ήδη έχουν εκφραστεί. Είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία σας γιατί δίνει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και πιθανό εμπλουτισμό και των θέσεων των οργανώσεων μας. Η Νεολαία Οικολόγων εκπροσωπείται σήμερα από εμένα και την Σταυριάνα Ιωάννου, και υποσχόμαστε να μεταφέρουμε όλες τις απόψεις που θα ακουστούν απόψε και στα δικά μας διοικητικά όργανα.

Θα επικεντρωθώ σε θέσεις που δεν έχουν τεθεί ακόμη στο τραπέζι γιατί συμφωνούμε ως επί το πλείστον στα θέματα που έχουν θέσει οι προλαλήσαντες.

Εμείς γύρω από αυτό το τραπέζι, εμείς οι νέοι, είμαστε οι μόνοι που δεν φταίμε για το τι έχει συμβεί (όχι μόνο οι τράπεζες κ. Κυπριανού, πολλοί φταίνε για την σημερινή κατάσταση) . Όμως , αν δεν αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα, θα φέρουμε εξίσου βαριά ευθύνη με τους υπόλοιπους γιατί θα παραδώσουμε χάος στις επόμενες γενεές. Γιατί αγαπητοί φίλοι, αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του τόπου μας. Η κρίση είτε θα αποδειχθεί προπομπός του χάους, είτε θα είναι η ευκαιρία για εκ θεμελίων μεταρρύθμιση του τόπου μας.

Γιατί ένας από τους λόγους που έχουμε φτάσει σε αυτό το κρίσιμο σημείο είναι η υπερβολική καθυστέρηση στην αλλαγή. Αναγκαία η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του δικαστικού συστήματος, του πολιτικού συστήματος αυτού του τόπου. Και είναι δεκαετίες που ακούμε τις εξελεγμένες κυβερνήσεις που λένε ότι θα το πετύχουν, αλλά κανένα απτό αποτέλεσμα δεν προέκυπτε. Για να φέρουμε την αλλαγή το mea culpa είναι απαραίτητο. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε νέα πνοή και να πείσουμε τους νέους ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν με τα κοινά, να στηρίξουν ένα νέο σύστημα ιδεών και πολιτικών, που τόσοι νέοι πριν ανέφεραν στις παρεμβάσεις τους ως πρόβλημα της εποχής μας.

Είναι ανάγκη να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες αναδιάρθρωσης του συστήματος παροχής υγείας, παιδείας και κοινωνικής στήριξης στον τόπο μας, γιατί αυτή τη στιγμή οι πιο ευάλωτοι της κοινωνίας μας έχουν μείνει χωρίς στον ήλιο μοίρα. Η κρίση έχει βαθύνει τις ανισότητες της κοινωνίας μας, τόσο τις ανισότητες μεταξύ φύλων όσο και μεταξύ φυλών. Κατά την άποψή μας έχουν πληγεί καίρια τα δικαιώματα κυρίως των γυναικών και των ξένων, όσοι έχουν μείνει στην Κύπρο δηλαδή. Θα πρέπει να αναδομήσουμε την οικονομία μας για να εξασφαλίσουμε ίσους μισθούς για όλους, ανεξαρτήτου φύλου ή φυλετικής καταγωγής, και φυσικά ανεξαρτήτου ηλικίας.

Προτείνουμε επιπλέον μια ουσιαστική αλλαγή πλεύσης όσον αφορά την ανάγκη αντιμετώπιση των τεραστίων προβλημάτων της οικονομίας μας. Δεν πρέπει να επιδιώξουμε την επαναφορά στο προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης, που μας οδήγησε στα τεράστια ποσοστά ανεργίας και τα κύματα μετανάστευσης. Ένα σύστημα που εξαρτιόταν υπερβολικά από τον τριτογενή τομέα ενώ είχε υποβαθμίσει τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα του.

Προτείνουμε την προώθηση της Πράσινης Οικονομίας, των πράσινων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Ένα βιώσιμο, εναλλακτικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στην δημιουργία επαγγελμάτων συνδεδεμένων με καινοτόμους τομείς όπως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της βιώσιμης εναλλακτικής γεωργοκτηνοτροφίας, του οικοτουρισμού, της προώθησης καινοτόμων, πιο φιλικών στο περιβάλλον εφαρμογών και προϊόντων.

Μόνο με τις πράσινες θέσεις εργασίες θα δούμε εργοδότηση των νέων μας. Μόνο με τη στροφή προς την προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας, εκμεταλλευόμενοι την υπερδιάθεση τόσων νέων με ακαδημαϊκά προσόντα θα μπορέσουμε να κτίσουμε νέους επικερδείς τομείς. Μόνο με την προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης και διαδικασιών αναγνώρισης της άτυπης εκπαίδευσης θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το εργατικό δυναμικό της χώρας, όλων των ηλικιών. Χρειαζόμαστε να επενδύσουμε τόσο στους ακαδημαϊκούς μας όσο και στους ανειδίκευτους μας για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε την οικονομίας μας.

Γνώμονας μας πρέπει επίσης να είναι η προώθηση πολιτικών για ενίσχυση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα του τόπου. Πχ οι νεότερες καινοτομίες στον τομέα της γεωργίας προσφέρουν διπλάσια παραγωγή προϊόντων σε ελάχιστο γεωγραφικό χώρο. Πρέπει να επιδιώξουμε αναβάθμιση υποδομών και προσφορά ποιοτικών και διαφοροποιημένων προϊόντων, όχι να τρέχουμε να αντιγράψουμε τις ιδέες άλλων.

Σας προτρέπω λοιπόν να δουλέψουμε όλοι μαζί, χωρίς λαϊκισμούς και εφήμερες πολιτικές βλέψεις, να δουλέψουμε για να στηθεί η κοινωνία μας σε νέες γερές βάσεις με καλύτερα πρότυπα. Να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα.

Και πάλι ευχαριστούμε για την ευκαιρία αυτή και ελπίζουμε οι παρεμβάσεις μας να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό των θέσεων σας

Εφη Ξάνθου

Πρώην Γενική Γραμματέας

Νεολαίας Οικολόγων.

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login