Θάλασσες και Ακτές Ελεύθερες και Καθαρές – Καθαρισμός στη Λάρα

Η Νεολαία Οικολόγων διοργάνωσε με επιτυχία καθαρισμό της παραλίας της Λάρας καθώς εθελοντές του ΕΤΕΑ καθάρισαν το βυθό στον κόλπο Γερόνησου, το Σάββατο 23 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της καθαριότητας έγινε διαχωρισμός των σκουπιδιών, τα οποία ζυγίστηκαν και καταγράφηκαν. Στο σημείο όπου βρίσκονται οι προστατευόμενες φωλιές των χελωνών δυστυχώς έχουν καταγραφεί πολλά σκουπίδια από παράνομα πάρτι και εκδηλώσεις, τα οποία καταλήγουν μέχρι και τη θάλασσα. Εκείνο που δημιουργεί ανησυχία, είναι τα αλιευτικά δίχτυα και πετονιές που φτάνουν στη θάλασσα και αποτελούν αντικείμενα πνιγμού για τα ψάρια και τις χελώνες. Άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, από τους εθελοντές μαζεύτηκαν πάμπολλα μικρά πλαστικά αντικείμενα, τα οποία είναι υπεύθυνα για το θάνατο της προστατευόμενης χελώνας Καρέτα – Καρέτα και της πράσινης χελώνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Γενικής Γραμματέα της Νεολαίας Οικολόγων, κ. Αλεξίας Σακαδάκη “ο κύκλος των καθαρισμών έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, αφού στην προστατευόμενη παραλία της Λάρας με το τέλος του καθαρισμού, οι πέραν των 50 εθελοντών και 20 δυτών είχαν την ευκαιρία να είναι θεατές της εκκόλαυσης 20 περίπου χελωνών. Η χελώνα Καρέτα-Καρέτα γεννά όταν γίνει περίπου 15-20 χρόνων και τα αυγά της εκκολάπτονται περίπου επτά εβδομάδες μετά την ωοτοκία. Τα μικρά χελωνάκια αναδύονται από την άμμο τις βραδινές ώρες και κατευθύνονται στη θάλασσα για να πάρουν το δρόμο τους προς την εξερεύνηση του βυθού”.

Ο κύριος Ανδρέας Δημητρόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Νεολαίας Οικολόγων και τους εθελοντές για τη διαδικασία αναπαραγωγής και ωοτοκίας της χελώνας και για τα είδη των χελωνών που συναντιούνται στην Κύπρο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα παράνομα υποστατικά που φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε μια προστατευόμενη, κατά τα άλλα, περιοχή στον Ακάμα. Το κράτος δεν φαίνεται να ασκεί κανένα έλεγχο στην εν λόγω περιοχή και μάλιστα το έργο των ανθρώπων που αφιέρωσαν στη ζωή τους στο ίσως πιο επιτυχημένο στη Μεσόγειο πρόγραμμα προστασίας των χελωνών, απειλείται από τις αυθαιρεσίες. Η Νεολαία Οικολόγων καλεί τους αρμόδιους φορείς να δράσουν και να αντιδράσουν στις παρανομίες.

Μέσα από τους καθαρισμούς είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε μηνύματα για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον μας. Οι νέοι διεκδικούν «θάλασσες και ακτές, ελεύθερες και καθαρές».

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login