Θάλασσες και Ακτές Ελεύθερες και Καθαρές – Καθαρισμός Παραλίας Μενεού

Η Νεολαία Οικολόγων διοργάνωσε με επιτυχία καθαρισμό της παραλίας Μενεού στη Λάρνακα, το Σάββατο 9 Αυγούστου. Μαζί με τους εθελοντές της Νεολαίας Οικολόγων, του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και της Οικολoγικής Κίνησης, παρευρέθηκε και ομάδα του Let’s Do It Cyprus.

Η Νεολαία Οικολόγων καθάρισε μια από τις πρώτες παραλίες όπου επιτρέπονται οι σκύλοι. Στην παραλία στην τοποθεσία Κασιάνες (Spyros Beach) νότια του αεροδρομίου Λάρνακας έχει πρόσφατα ανακοινωθεί από την Επιτροπή Παραλιών ότι θα επιτρέπεται το μπάνιο με τους σκύλους. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού ήδη βρέθηκαν στο σημείο επισκέπτες να βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους κάνοντας jogging, παίζοντας και κολυμπώντας.

Με το τέλος του καθαρισμού έγινε διαχωρισμός των σκουπιδιών, τα οποία ζυγίστηκαν και καταγράφηκαν. Στο σημείο όπου βρίσκεται η μονάδα Αφαλάτωσης δυστυχώς έχουν καταγραφεί πολλά σκουπίδια που καταλήγουν μέχρι και τη θάλασσα από διάφορες νυχτερινές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις της Γενικής Γραμματέα της Νεολαίας Οικολόγων, κ. Αλεξίας Σακαδάκη «εκείνο που δημιουργεί ανησυχία είναι τα πάμπολλα πλαστικά κομμάτια και τενεκεδάκια που φτάνουν στη θάλασσα και αποτελούν αντικείμενα πνιγμού για τα ψάρια και τις χελώνες και απειλή για την πανίδα της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι τα τενεκεδάκια για να διαλυθούν στη θάλασσα υπολογίζεται ότι χρειάζονται 80 – 200 χρόνια, τα αποτσίγαρα 1 – 5 χρόνια και τα πλαστικά μπουκάλια 450 χρόνια!»

Η Νεολαία Οικολόγων καλεί τις τοπικές αρχές να δουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα και να προτρέπουν τους επισκέπτες να αφήνουν τους χώρους καθαρούς παρέχοντας τα μέσα (πχ. τοποθέτηση κάδων). Η διασκέδαση μπορεί πάντα να συνδιαστεί με τον πολιτισμό και την ευαισθησία προς το περιβάλλον. Άλλωστε, στο ίδιο σημείο θα παρευρεθούν άλλοι επισκέπτες, καθώς και τουρίστες και σίγουρα η εικόνα των σκουπιδιών δεν είναι η καλύτερη για κανέναν.

Γόπες 164

Πλαστικά μπουκάλια 91

Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών 20

Καλαμάκια 30

Πλαστικά ποτήρια & πιάτα 26

Πλαστικά σακούλια 39

Περιτυλίγματα φαγητού (πλαστικό) 39

Πλαστικές σωλήνες 14

Πλαστικά ποτήρια και πιάτα 26

Μικρά πλαστικά κομμάτια 115

Μικρά κομμάτια πολυστερίνης 37

Είδη υγιεινής (π.χ. προφυλακτικά, ταμπόν) 6

Μωρομάντηλα 210

Μικρά χάρτινα κομμάτια 61

Πακέτα Τσιγάρων 21

Τενεκεδάκια 113

Μεταλλικά καπάκια μπουκαλιών 19

Γυάλινα μπουκάλια 28

Άλλα είδη σκουπιδιών 144

Βάρος Σκουπιδιών (Kg) 49,2

Βάρος Ανακυκλώσιμων Αποβλήτων (Kg) 26,8

Βάρος Τοξικών Αποβλήτων (μπογιές κ.α) 4,4

Σύνολο Βάρους Σκουπιδιών που μαζεύτηκαν (Kg) 80,4

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login