Η Αθηνά μας περιγράφει την εμπειρία της στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεολαίας 2018

Η συμμετοχή μου στην αποστολή της Νεολαίας Οικολόγων στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεολαίας, ένα φεστιβάλ στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 8,000 νέοι, ήταν για μένα ένα ταξίδι που θα μου μείνει αξέχαστο. Έχω ταξιδέψει πολλές φορές όμως αυτό το ταξίδι είχε να μου προσφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Μέσα από την αποστολή αυτή είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ σε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στον κόσμο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στου Στρασβούργο. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω, να γνωρίζω, να συζητήσω και να ανταλλάξω απόψεις με νέους και νέες από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το πανέμορφο και γραφικό Στρασβούργο.

Το ταξίδι ήταν μεγάλο και κουραστικό αλλά συνάμα συναρπαστικό. Τι κι αν αλλάξαμε αεροπλάνα, τρένα και τράμ. Τι κι αν περπατήσαμε φορτωμένοι με τις τσάντες, τι κι αν ανεβοκατεβήκαμε εκατοντάδες σκάλες φορτωμένοι, άξιζε κάθε λεπτό κούρασης. Όλη η κούραση υποχώρησε μόλις μπήκα στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Ξεχάστηκαν όλα, κούραση, ταλαιπωρία, αναμονή στις ουρές έξω από το κοινοβούλιο κάτω από τον ήλιο. Δεν θα ξεχάσω το δέος και τον θαυμασμό που ένιωσα όταν αντίκρισα την γεμάτη αίθουσα του κοινοβουλίου κατά την πρώτη δραστηριότητα που συμμετείχα «Future of Europe: Comeback of the champion» όπου ακούστηκαν και συζητήθηκαν προτάσεις από νέους για να κάνουμε την Ευρώπη πιο δυνατή. Όπως δεν θα ξεχάσω και την ατάκα της Mairead McGuinness, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μας είπε ότι σπάνια το βλέπουν γεμάτο και χαίρονται ιδιαίτερα που το βλέπουν γεμάτο από νέους.

Άλλη δραστηριότητα στην οποία συμμετείχα ήταν το Human Library, σε ελληνική μετάφραση ανθρώπινη βιβλιοθήκη. Σε αυτή τη δραστηριότητα είχα την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσω αλλά να μιλήσω απευθείας με νέα παιδιά όπου μου περιέγραψαν τις εμπειρίες που είχαν μέσω του προγράμματος του EuroDesk  όπου νέοι κάτω των 30 χρονών μπορούν να ταξιδέψουν δωρεάν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και να εργαστούν εθελοντικά αλλά αποκτώντας εμπειρία με τα έξοδα τους όλα καλυμμένα. Μου διηγήθηκαν ιστορίες, δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και όλα τα θετικά που αποκόμισαν.

Συμμετείχα σε εργαστήρια που γίνονταν υπαίθρια κάτω από τέντες εκτός του κοινοβουλίου. Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε εργαστήριο όπου μέσα από παιχνίδι μάθαμε για την ψηφιακή επανάσταση και πως θα επηρεάσει τη ζωή μας. Βγάλαμε αστείες φωτογραφίες για να προωθήσουμε το μήνυμα ότι αυτή τη φορά οι νέοι ψηφίζουμε στις επόμενες ευροεκλογές! Είχαμε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε στον κήπο καθισμένοι στο γρασίδι. Παντού νέοι και νέες, χαμογελαστοί, ευδιάθετοι γεμάτοι ενέργεια και χαρά. Νέοι και νέες που είχαν την ευκαιρία να πάρουν γνώσεις, να ανταλλάξουν απόψεις και να περάσουν ευχάριστα.

Θέλω να ευχαριστήσω την Νεολαία Οικολόγων για την ευκαιρία που μου έδωσαν να συμμετέχω στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση νεολαίας που έγινε  και  για την ξεχωριστή εμπειρία που μου πρόσφεραν!

 

 

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login