‘Ελεύθερος Διάλογος’ στρογγυλής τραπέζης από πρόσκληση Γ.Γ Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, κ. Άντρο Κυπριανού

Στις 16 Απριλίου, παρευρεθήκαμε στον «Ελεύθερο Διάλογο στρογγυλής τραπέζης» κατόπιν πρόσκλησης από τον Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, κο. Άντρο Κυπριανού. Δόθηκε η ευκαιρία σε διάφορες κομματικές και μη-κυβερνητικές οργανώσεις, να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, για τα διάφορα προβλήματα που τους απασχολούν.

Αρχικά, μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, για τη θεσμική ενδυνάμωση και υποστήριξη του οργανισμού, καθώς επίσης και για την προσεχή εθνική σύνοδο νεολαίας του οργανισμού (Μάιος 2015), ώστε να βρεθούν εργαλεία συννενόησης και να εμποδιστεί η συγκάληψη διάφορων φορέων. Στη συνέχεια, μίλησε ο εκπρόσωπος του Φοιτητικού Κινήματος Κύπρου, ο οποίος είπε πως η κατάσταση για τους φοιτητές είναι τραγική, αφού μέσα στα πολλά προβλήματά τους περιλαμβάνεται η μη ιατρική/φαρμακευτική κάλυψη, ψηλά μεταφορικά κόμιστρα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό. Οι φοιτητές μεταξύ άλλων, ζητούν να είναι στα κέντρα λήψης αποφάσεων, μια δημόσια δωρεάν παιδεία και μείωση φοιτητικών διδάκτρων, και όπως άμεσα να μπουν αυτά στα θέματα στη Βουλή.

Ακολούθως, το ΠΣΕΜ το μαθητικό κίνημα της Κύπρου, ζήτησε περισσότερη μαθητική πρόνεια, αύξηση θέσεων στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, και κατάργηση κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία. Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τα νέα ωρολόγια προγράμματα και δήλωσε όπως αποσυρθεί η υφιστάμενη πρόταση και να κατατεθεί μία νέα με άλλη φιλοσοφία και βάση. Έπειτα, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, επισήμανε πως πρέπει να καταπολεμήσουμε τα μεγάλα ποσοστά νεανικής ανεργίας και να βελτιωθεί η παιδεία μας, καθώς ο εκπρόσωπος των Κέντρων Νεότητας Κύπρου, είπε πως αυτά τα κέντρα είναι πολύ σημαντικά στην κοινωνία και πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για τους νέους στις μη-αστικές περιοχές, και πως χρειάζονται οικονομική στήριξη για τις δράσεις τους.

Συνεχίζοντας, η Νεολαία της ΕΔΟΝ μίλησε για μια ολοκληρωμένη πολιτική και για το δικαίωμα των νέων σε μια αξιοκρατική χώρα και αξιοπρεπής ζωή, ενώ η Νεολαία του ΔΗΣΥ είπε πως οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, και υπάρχει έντονη πορεία μετάλλαξης της κοινωνίας προς το κακό. Η Νεολαία του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει μηδενική αντοχή πλέον από τους πολίτες για το δημόσιο συμφέρον, και ότι οι νέοι της Κύπρου που επέλεξαν να μείνουν στην Κύπρο για σπουδές ή δουλειά, συνεχώς απογοητεύονται.

Μετά, ο εκπρόσωπος του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, είπε πως η μεσαία τάξη έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, υπάρχει χαμηλή κρατική χορηγία για τους προσκόπους, και η μη-τυπική μάθηση είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, τα οποία πολλά απο αυτά δεν μπορούν να πληρώσουν την στολή του προσκοπείου. Η Νεολαία της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε σε σωστές πολιτικές, ενώ η Νεολαία του ΕΥΡΩΚΟ είπε πως πρέπει να υπάρχει καθοδήγηση των νέων στο γραφείο εργασίας και όχι επιδότηση ανεργιακού σε αυτούς.

Η εκπρόσωπος της Νεολαίας Οικολόγων, κ. Έφη Ξάνθου, είπε πως η στάση της ΝΕ.ΟΙ είναι να προχωρήσουμε με γνώση και μεταρρυθμίσεις στην νομοθεσία, για να μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εργοδοτήσουν νέους, και να υπάρξει στήριξη των μελών της κοινωνίας μας από διάφορες φυλές. Επίσης, η καλλιεργήσιμη γη είναι λίγη, όπως και οι θέσεις εργασίας στην κτηνοτροφία και πρέπει να προωθηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο αγροτουρισμός, αφού τα πράσινα επαγγέλματα θα σώσουν το μέλλον.

Τελειώνοντας, πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι της ΠΕΟ, της Αγροτικής Κίνησης και του Παναγροτικού οργανισμου, όπου μίλησαν για καλύτερες συνθήκες του ανθρωπίνου δυναμικού, και ότι χρειάζονται πιο πολλές χορηγίες για τους αγρότες αντίστοιχα. Τέλος, μίλησε η Προέδρος της Αναγέννησης η οποία εξήγησε, πως οι νέοι δεν είναι μίζεροι καθώς γυρεύουν διάφορους τρόπους να εμπλακούν με τα κοινά της Κύπρου, ο πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου λέγοντας ότι οι νέοι μεταναστεύουν όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για κοινωνικούς να νιώθουν πιο ελεύθεροι να ζουν τη ζωή τους, και η εκπρόσωπος της Πράσινης Ασπίδας λέγοντας πως το πλοίο της πολιτικής της Κύπρου έχει βουλιάξει.

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login