Δημόσια Διαβούλευση για τις δαπάνες στην Εκπαίδευση

Στα πλαίσια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για ορισμό της 4ης Δεκεμβρίου ως ημέρα δημόσιας διαβούλευσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διοργάνωσε διαβούλευση με θέμα «Με ποιο τρόπο θα καταφέρουμε τα μαθησιακά μας αποτελέσματα να ανταποκρίνονται στις δαπάνες που διαθέτουμε στον τομέα της Εκπαίδευσης;» παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκου Κενεβέζου.

Στη συζήτηση συμμετείχε και κατέθεσε προτάσεις εκ μέρους της Νεολαίας Οικολόγων η Γενική Γραμματέας, κυρία Αλεξία Σακαδάκη, η οποία τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην ουσία του θέματος που είναι η προαγωγή της παιδείας και όχι της εκπαίδευσης. Η κ. Σακαδάκη τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να γίνουν παραγωγοί ανθρώπων με κριτική σκέψη και δημιουργικότητα και όχι ρομπότ που παπαγαλίζουν πληροφορίες.

Επιπλέον, η ΝΕ.ΟΙ. έθεσε στο τραπέζι την σημασία πρόσληψης εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν το αντικείμενο γνώσης τους και να σταματήσει η κουλτούρα του να διδάσκονται μαθήματα από καθηγητές άλλων αντικειμένων απλά για να γεμίζουν οι διδακτικές ώρες. Η σωστή παιδεία αγγίζει τα θέματα διδασκαλίας με επιστημονικό πνεύμα και δεν θεωρεί το σχολείο ως μέσω απασχόλησης των μαθητών μέχρι να πάνε στα σπίτια τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την εκστρατεία «Ένα στα Πέντε» που μελετά τα φαινόμενα κακοποίησης παιδιών στην Ευρώπη, η κ. Σακαδάκη επανέλαβε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διοριστούν στα σχολεία κοινωνιολόγοι που θα εντοπίζουν τα κρούσματα βίας. Τα παιδιά περνούν τις περισσότερες ώρες της μέρας τους στο σχολείο και από εκεί θα πρέπει να ξεκινά η διαπίστωση των θυμάτων κακοποίησης για να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και να αντιμετωπιστεί αυτό το κτηνώδες φαινόμενο που δυστυχώς παρουσιάζεται έντονα στην Κύπρο.

Η διαρκής επιμόρφωση των καθηγητών και η εκπαίδευση τους είναι επίσης σημαντικά σημεία που θα πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης ακούστηκε έντονα η άποψη ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν εργαλεία αξιολόγησης των καθηγητών και επιστημονικές έρευνες για τα μαθησιακά αποτελέσματα. Ακόμα, υπογραμμίστηκε τόσο από την Νεολαία Οικολόγων όσο και από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, ότι ο τομέας του επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να ενδυναμωθεί και να ανεξαρτητοποιηθεί από την έννοια του ψυχολόγου στα σχολεία. Η ουσιαστική επαγγελματική συμβουλευτική θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας μεταξύ των νέων όταν και εφόσον γίνεται με βάση τις έρευνες αγοράς και την πλήρη ενημέρωση των μαθητών.

Τέλος, η κ. Σακαδάκη πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πετύχει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού την κατάργηση των απογευματινών φροντιστηρίων. Οι γονείς κατάντησαν να τρέχουν όλα τα απογεύματα σε φροντιστήρια και η οικογενειακή ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου. Ένα πετυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα παρέχει όλα τα εργαλεία μάθησης μέσα από τα σχολικά ιδρύματα, με δωρεάν παιδεία για όλους.

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login