Ανεργία και Μετανάστευση των Νέων μας

*Της Φωτεινής Φωτίου

Στις 15/04/2015 η Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας- Αμμοχώστου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥ.ΚΕΜ) διοργάνωσε ημερίδα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα. Στην ημερίδα, εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλείας είχε προσέλθει η βουλευτής κυρία Σκεύη Κουκουμά. Υπήρχαν εκπρόσωποι από διάφορους οργανισμούς νεολαίας, μιας και το θέμα της ημερίδας είναι πολύ επίκαιρο και αφορά όλους τους πολίτες της πατρίδας. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων νεολαίας είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα σύντομο χαιρετισμό, όπου ο κάθε ένας έκφρασε τις δικές του απόψεις και ανησυχίες στο θέμα της ανεργίας και της μετανάστευσης. Ακολουθεί απόσπασμα από το χαιρετισμό μου ως εκπρόσωπος της Νεολαίας των Οικολόγων:

«Καθημερινά αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα της ανεργίας και της μετανάστευσης των νέων μας όλο και αυξάνεται. Η ζωή μας πλέον κινείται σε άλλους ρυθμούς. Καταστάσεις και γεγονότα που βλέπαμε και ακούγαμε να συμβαίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου όπως είναι η μετανάστευση, και φαίνονταν τόσο μακρινά για εμάς πλέον είναι μια πραγματικότητα της καθημερινής μας ζωής. Βλέπουμε χιλιάδες άνεργους να βρίσκονται κάθε μέρα έξω από τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Εργασίας για ανεργιακό και αναζήτηση δουλειάς. Χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας που ζουν με τον φόβο και την ανασφάλεια ότι αύριο μπορεί να βρεθούν κι αυτοί στο δρόμο χωρίς δουλειά. Περίπου 12 χιλιάδες οικογένειες ζουν από τα κοινωνικά παντοπωλεία, όπως έχει ανακοινώσει πρόσφατα ο Επίτροπος Εθελοντισμού. Αυτή είναι η μία πλευρά της κοινωνίας μας. Αυτή της δυστυχίας και της εξαθλίωσης. Αυτή είναι η πλευρά που πληρώνει το τίμημα της οικονομικής κρίσης. Επίσης, οι αποκαλύψεις σκανδάλων έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής.

Πολλοί νέοι επιστήμονες με δεξιότητες, με ενέργεια χτυπιούνται καθημερινά από όλα αυτά τα προβλήματα και τέλος καταφεύγουν στο εξωτερικό προσδοκώντας ένα καλύτερο λαμπρό μέλλον σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ως εκπρόσωπος της Νεολαίας Οικολόγων εισηγούμαι ότι τα περιβαλλοντικά θέματα είναι επίκαιρα, διάφορες δράσεις που γίνονται, για παράδειγμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι απαραίτητες μελέτες για την εξόρυξη του φυσικού αερίου, η δημιουργία οικοδομών φιλικές προς το περιβάλλον θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε την ανεργία και την μετανάστευση στο σύντομο μέλλον. »

Προς το τέλος της ημερίδας έγινε παρουσίαση από τον αναπληρωτή διευθυντή της ΑνΑΔ κο. Γιώργο Παναγίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε διάφορα σχέδια και προγράμματα που γίνονται για επαγγελματική κατάρτιση των νέων. Επίσης έγινε αναφορά και σε επαγγέλματα που προβλέπετε να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά για απασχόληση από το 2014-2024. Κάποια επαγγέλματα είναι οι λογιστές, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εμπορικοί αντιπρόσωποι. Ενισχύθηκε και το θέμα των περιβαλλοντικών θεμάτων όπου αναφέρθηκε πως οι «πράσινες δεξιότητες» απατούνται πλέον για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα να προστατευτεί το φυσικό μας περιβάλλον.

*Εκπαιδευτικός – Μέλος Νεολαίας Οικολόγων

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login