Αδικαιολόγητη η επιλογή του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας να απαγορεύσει την παράσταση «Cock»

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας με την οποία απαγορεύει στην θεατρική παράσταση του ΘΟΚ «Cock» να λάβει χώρα στη Σωτήρα, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τον κρυφο-πουριτανισμό μερικών Αρχών στη χώρα, που εν έτει 2018 συνεχίζουν να ενεργούν βάσει πεποιθήσεων, οι οποίες καθόλου προοδευτικές δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Ως Νεολαία Οικολόγων, θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών την πρόσβαση σε παντώς είδους θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και γενικότερα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα. Εναπόκειται στην κρίση του καθενός να ασκήσει την κριτική του, στη βάση αισθητικών, καλλιτεχνικών ή άλλων κριτηρίων. Για πολλούς όμως, το δικαίωμα αυτό εμπαίζεται στα χέρια των λίγων και καλουπώνεται στις προσωπικές προσεγγίσεις μερικών εκλεγμένων, απαγορεύοντας κατ’ επέκταση την ελευθερία στην έκφραση, την πολυμορφία, τη διαφορετικότητα, δηλαδή ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία φαίνεται να καταπατούνται.

Τέλος δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το σχολιασμό, από άλλους κομματικούς χώρους, αναφορικά με την απόφαση ως μέτρο πρόληψης τυχόν επεισοδίων και εντάσεων εξαιτίας της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης. Η πραγματικότητα δείχνει το αντίθετο με τις εντάσεις να προκαλούνται, ανά το παγκύπριο, αφότου οι Τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν την μη αποδοχή της παράστασης στο δήμο.

Θεωρούμε πως ανθρώπινα δικαιώματα όπως τα ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης, είναι αδικαιολόγητο να παραγκωνίζονται για να εξυπηρετούνται μικροπολιτικά συμφέροντα. Τέτοιου είδους αποφάσεις μόνο Μεσαίωνα θυμίζουν, μια εποχή όπου ο σκοταδισμός και η άγνοια καταπατούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

 

 

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login