Άρθρο με τις εμπειρίες της Γεωργίας Σαββίδου από το σεμινάριο με θέμα τις κλιματικές αλλαγές, στο οποίο εκπροσώπησε την ΝΕ.ΟΙ. μαζί με την Γενική μας Γραμματέα, Μαρία Κολά, στις Βρυξέλλες.

Στις 6 με 10 Δεκεμβρίου είχα τη χαρά να εκπροσωπήσω μαζί με την Μαρία Κολά τη Νεολαία Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ) στο σεμινάριο Alter COP 20 που διοργανώθηκε από το Federation of Young European Greens (FYEG). Το σεμινάριο είχε θέμα την κλιματική αλλαγή και πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου λάβαμε μέρος σε διάφορα διαδραστικά εργαστήρια και δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων και σχεδιασμού καμπάνιας. Εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας σε θέματα κλιματικής αλλαγής και κυρίως της κλιματικής πολιτικής που ακολουθείται σε διάφορες χώρες. Το σεμινάριο μας έδωσε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τους άλλους συμμετέχοντες για την κατάσταση στην Κύπρο όσο αφορά το περιβάλλον, την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές. Επίσης, μάθαμε την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες από άλλους συμμετέχοντες αντίστοιχα. Μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ήταν το παιχνίδι ρόλων, όπου υποδυθήκαμε τους αντιπρόσωπους διάφορων χωρών στο Conference Of Parties (COP), το ανώτατο διοικητικό όργανο της σύμβασης UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) που διοργανώνεται κάθε χρόνο με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ακολουθούσαμε διαδικτυακά τι συνέβαινε στο COP20 στη Λίμα του Περού. Επίσης, συζητήσαμε τις προσδοκίες μας για το επόμενο COP21 που θα ακολουθήσει, στη Γαλλία το 2015, που θεωρείται πολύ σημαντικό. Μέρος του σεμιναρίου ήταν και η επίσκεψή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις εγκαταστάσεις και να μάθουμε αρκετά για τον τρόπο που λειτουργεί.

Συνολικά, η εμπειρία του σεμιναρίου ήταν πολύ θετική. Κερδίσαμε πολλά τόσο σε θεωρητικό επίπεδο για την κλιματική αλλαγή και την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, όσο και σε πρακτικό, καθώς αποκτήσαμε δεξιότητες για σχεδιασμό και ολοκλήρωση καμπάνιας για περιβαλλοντικούς σκοπούς. Επίσης, μεγάλης σημασίας είναι η επαφή που είχαμε με νέους από όλη την Ευρώπη και η ανταλλαγή απόψεων μαζί τους.

Γεωργία Σαββίδου

Web Development by Digidestination Ltd.

User Login