Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!

Ο νέος χρόνος πρέπει να βρει το φοιτητικό κίνημα ενδυναμωμένο και πιο διεκδικητικό. Ο χρόνος που αφήνουμε πίσω έχει αφήσει έντονες πληγές και ήττες για τα δικαιώματα των φοιτητών και κατ’ επέκταση για την ευρύτερη κοινωνία.

Η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των κρατικών εξόδων θέτοντας στο επίκεντρο του στόχου της τη φοιτητική χορηγία και το επίδομα τέκνου με μείωση 100 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου οδηγεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της κρατικής πολιτικής στην Κύπρο δεκάδες χρόνια πίσω. Ένα κοινωνικό κράτος, με επίκεντρο τον άνθρωπο, δεν αφαιρεί εισοδήματα από τους φοιτητές, την παιδεία, τους πολύτεκνους, τα νεαρά ζευγάρια που δύσκολα παίρνουν την απόφαση για να τεκνοποιήσουν λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ένα δίκαιο κράτος στηρίζει την κοινωνική μέριμνα υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων, των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, των αναπήρων, των παιδιών και των μητέρων και δεν σπεύδει με την πρώτη δυσκολία να περικόψει τα επιδόματα τα οποία αποτελούν δυστυχώς το μοναδικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής στην Κύπρο. Η ανάγκη οικονομικής περισυλλογής δεν δικαιολογεί την κατάργηση ή τον ακρωτηριασμό του κοινωνικού κράτους υπό το κάλυμμα της «στόχευσης». Η καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ επί της αρχής φαίνεται να είναι μια λογική πολιτική, για να εφαρμοστεί κατά δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, πρέπει να προηγηθούν σοβαρές αλλαγές όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής, ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, η πιστή καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων και των οικογενειών. Κυβέρνηση και Βουλή, αφού καθυστέρησαν αδικαιολόγητα, αφού παρέλειψαν να προετοιμάσουν και μελετήσουν έγκαιρα ένα ορθολογικό σύστημα στόχευσης των κοινωνικών επιδομάτων, επέβαλαν βιαστικά και εσπευσμένα ένα άδικο, αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό μοντέλο παροχών για την οικογένεια και τους νέους. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων αγνόησε τις φωνές των πολιτών, των νέων και του οργανωμένου νεολαιίστικου κινήματος.

Φοιτητές και φοιτήτριες, πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να διεκδικήσουμε. Οι μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας κερδήθηκαν με τις μεγαλύτερες μάχες. Διαβάστε, σπουδάστε, μορφωθείτε και με τη γνώση σας καταπολεμήστε τα κακά που μαστίζουν την κυπριακή κοινωνία.

Έχουμε την ευκαιρία αυτό τον νέο χρόνο να ζυμωθούμε με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από την διαδικασία της ανάληψης της Προεδρίας. Θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά με την πολυπολιτισμική πραγματικότητα που προσδίδει σε κάθε κράτος η ευρωπαϊκή του ταυτότητα. Μην γίνεστε παθητικοί δέκτες της ρατσιστικής επιρροής των οποιονδήποτε. Είμαστε όλοι μέρος αυτού του πλανήτη και η συνύπαρξη μας με άλλους λαούς δεν μας αφαιρεί κανένα στοιχείο από τη δική μας ταυτότητα που εύλογα υποστηρίζουμε περήφανα. Δεν ευθύνεται ο πολιτικός πρόσφυγας, ο φτωχός μετανάστης, ο ευρωπαίος ταξιδιώτης για την αύξηση της ανεργίας. Η πρόσφατη ιστορία της Κύπρου αποδεικνύει ότι ο κάθε ένας από εμάς εάν είχε την ανάγκη να μεταναστεύσει και να δουλέψει θα το έκανε. Δεν ευθύνεται ο μετανάστης για τις αδυναμίες και ελλείψεις της μεταναστευτικής πολιτικής των κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας μην γινόμαστε λοιπόν ρατσιστές, αλλά να στεκόμαστε με κριτική σκέψη απέναντι στις πολιτικές των κρατών και να απαιτούμε την αλλαγή.

Η ανεργία μεταξύ των νέων είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε. Βρισκόμαστε εν μέσω της οικονομικής αστάθειας όπου οι νέοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους αλλά δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που αποκτούν λόγω της ανεργίας. Τίποτα και κανένας δεν μας χαρίζεται. Για να πετύχουμε πρέπει να αγωνιστούμε, να δουλέψουμε σκληρά. Μπορεί κάποιος να έχει δύσκολες οικογενειακές συνθήκες, άλλος να εργάζεται σε δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα, άλλος να έχει κοντινό του άτομο με σοβαρή ασθένεια και ούτω καθεξής. Τίποτα από αυτά όμως δεν καθορίζουν το πώς θα είναι ο κάθε ένας από εμάς σε λίγα χρόνια, εκτός και αν μείνουμε στάσιμοι στο σήμερα και δεν βλέπουμε με όραμα το μέλλον.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, εύχομαι η νέα χρονιά να μας βρει πιο αισιόδοξους. Εύχομαι να ζωγραφιστεί ξανά το χαμόγελο στα χείλη και το 2012 να είναι η χρονιά της ελευθερίας του λαού μας και της επανένωσης του νησιού μας, μέσα από μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Καλή επιτυχία στο συνέδριο σας!