Αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλοι και φίλες,
Καλημέρα σας!

Η Νεολαία Οικολόγων αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τη μεγάλη ανησυχία των νέων του τόπου μας για τη δυσκολία εξεύρεσης εργασίας που αντιμετωπίζουν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η ανεργία μεταξύ των νέων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, φτάνοντας αυτή τη βδομάδα στο εξωφρενικό 20,6%. Νοιάζεται κάποιος; Ακούει κάποιος τις ανησυχίες των νέων; Χρειαζόμαστε δουλειά κυρίες και κύριοι για να μπορούμε κι εμείς να ξεκινήσουμε τη ζωή μας με αξιοπρέπεια και χωρίς εξάρτηση από τις οικογένειες μας.

Η σημερινή κυβέρνηση μας, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι στην αγορά εργασίας, το ρουσφέτι είναι το καλύτερο προσόν για ένα νέο άνθρωπο. Επικρατεί αναξιοκρατία και ευνοιοκρατία, διαρρέουν θέματα εξετάσεων, κυκλοφορούν λίστες με ονόματα. Από την άλλη, συνεχώς περιορίζονται οι θέσεις εργασίας. Η μόνιμη δικαιολογία που κτυπά σαν καμπάνα πλέον στα αυτιά μας είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Νεολαία Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.) καταγγέλλει την επιχρύσωση των «επίλεκτων» αξιωματούχων που παίρνουν διπλές και τριπλές συντάξεις. Με έκπληξη και απορία παρακολουθούμε τις αποκαλύψεις για τα υπέρογκα ποσά που καταβάλλει η Πολιτεία – άρα όλοι εμείς οι πολίτες – σε συντάξεις ορισμένων επωνύμων. Καθιστούμε υπεύθυνες όλες τις Κυβερνήσεις που ώθησαν το συνταξιοδοτικό ταμείο σε πτώχευση.

Ως επί το πλείστον, οι νέοι που καταφέρνουν στις μέρες μας να εργοδοτηθούν, τηρούν όλες τους τις υποχρεώσεις και καταβάλλουν πιστά το ποσό που τους αναλογεί για να εξασφαλίζεται ότι οι συνταξιούχοι μας έχουν το μερίδιο των κοινωνικών τους ασφαλίσεων. Εάν το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων καταρρεύσει, οι νέοι δεν θα έχουν σύνταξη. Γιατί να πληρώνουμε τότε στο ταμείο των κοινωνικών ασφαλίσεων; Ποιος θα εξασφαλίσει τα δικά μας γεράματα;

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που απασχολεί τα νιάτα του τόπου μας είναι τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Ο βραχνάς της παραπαιδείας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν να είναι αναγκασμένος ένας μαθητής να πηγαίνει σε «δεύτερο σχολείο» το απόγευμα για να μάθει αυτά που δεν πρόλαβε να μάθει το πρωί. Η ύλη των μαθημάτων πρέπει να μειωθεί και να επικεντρωθούμε στην ποιότητα εκπαίδευσης. Καταγγέλλουμε τη συνέχιση διδασκαλίας μαθημάτων από καθηγητές που δεν έχουν σπουδάσει το αντικείμενο διδασκαλίας τους. Οι μαθητές δεν πάνε στο σχολείο για «προσκόλιο». Πρέπει να διδάσκονται από καθηγητές που έχουν πλήρη γνώση του αντικειμένου τους και όχι για να γεμίζουν τις ώρες τους. Οι κοινωνιολόγοι πρέπει να διδάσκουν κοινωνιολογία, οι ψυχολόγοι ψυχολογία και οι περιβαλλοντολόγοι τα θέματα περιβάλλοντος.

Οι νέοι είναι απογοητευμένοι σε μια ηλικία που θα έπρεπε να κολυμπούν στα όνειρα και στην αισιοδοξία. Βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους πόρτες κλειστές και κλειδαμπαρωμένες. Απαξιούν να ασχοληθούν με την πολιτική και τα κοινά. Δεν το επέλεξαν όμως οι ίδιοι. Τους ανάγκασαν.

Σε ένα τέτοιο κλίμα και κάτω από τέτοιες συνθήκες, παίρνουμε το λόγο. Η Νεολαία Οικολόγων δηλώνει το παρόν της δυναμικά και με αισιοδοξία. Είναι καιρός να μας κάνετε χώρο και να μας αφήσετε να συμμετέχουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Θα έπρεπε κατά την γνώμη μας να έχουμε δικαίωμα εκλογής στη Βουλή από τα 21. Έχουμε το δικαίωμα να οραματιζόμαστε ένα μέλλον καθαρό, με ποιοτικό αέρα, πράσινη φύση, τέσσερις εποχές και πόλεις οικολογικές.

Θα σας αφήσω με μια φράση του Γάλλου κωμικού Popeck: «Γερνάει κανείς από τη στιγμή που δεν καταλαβαίνει πια τους νέους».

Αλεξία Σακαδάκη
Γενική Γραμματέας
Νεολαίας Οικολόγων