ΛΕΥΚΩΣΙΑ – 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Έντιμε εκπρόσωπε του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, έντιμη Γενική Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, έντιμε κύριε Βουλευτή, αγαπητοί εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας, αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στο Παγκύπριο Συνέδριο της Νεολαίας Οικολόγων και σας ευχαριστώ θερμά που μας τιμήσατε απόψε με την παρουσία σας. Ολοκληρώσαμε επιτυχώς δυο χρόνια στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας Οικολόγων. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και εμπόδια, όμως η ομαδικότητα και η συνεργασία υπήρξαν τα κατάλληλα όπλα για την επιτυχία μας. Το ταξίδι των δυο τελευταίων χρόνων ήταν μοναδικό. Οι εμπειρίες, οι συνεργασίες, οι δράσεις και οι γνώσεις που αποκτήσαμε είναι θησαυροί ανεκτίμητοι για ανθρώπους νέους και οπωσδήποτε εφόδια ζωής.

Οι δράσεις μας αυτά τα χρόνια ήταν πάρα πολλές. Οργανώσαμε δεντροφυτεύσεις σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενισχύσαμε και συντονίσαμε εκδηλώσεις για την Ώρα της Γης στην Κύπρο, συνεχίσαμε την εκστρατεία μας για καθαρισμούς παραλιών στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legabiente, συνεχίσαμε το θεσμό του Metal Festival που γίνεται κάθε χρόνο εις μνήμη αυτών που χάσαμε από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, οργανώσαμε αιμοδοσίες σε συνεργασία με τη Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, προβάλαμε ταινίες περιβαλλοντικού περιεχομένου, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία κατασκήνωση στην Πόλη Χρυσοχούς, συμμετείχαμε στις διοργανώσεις για την εβδομάδα κινητικότητας, διοργανώσαμε δημόσιο διάλογο για τα «έργα ανάπλασης στο κέντρο της Λευκωσίας», είχαμε ενημερωτικές συναντήσεις με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος με το σλόγκαν «Ο Επίτροπος On Tour», ξεκινήσαμε διοργανώσεις παιχνιδιού τόμπολας στην ύπαιθρο για να γνωρίσουμε τους νέους μας και σε αυτές τις περιοχές, συμμετείχαμε στο Φορέα ενάντια στην Αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης και είχαμε επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα, επισκεφτήκαμε νηπιαγωγεία και ενημερώσαμε τα παιδιά για τη βιοποικιλότητα, ξεκινήσαμε εκστρατεία για το παράνομο παρκάρισμα στα πεζοδρόμια και οργανώσαμε διαμαρτυρίες για τα Wikileaks, τα Μεταλλαγμένα τρόφιμα, την πρόθεση για καταστροφή της Λίμνης του Μαγκλή, την πυρηνική ενέργεια, για την καταστροφή του Φράγματος Γερμασόγειας, για την κακοποίηση και τις δηλητηριάσεις ζώων.

Από όλες μας τις δράσεις ξεχώρισε η πρωτοβουλία μας για ανάληψη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για το «Διαρθρωμένο Διάλογο» με θέμα «Νέοι και Συμμετοχή». Είναι με μεγάλη περηφάνια που λέω ότι η νεολαία μας είναι η πρώτη οργάνωση στην Κύπρο που ανέλαβε ένα τόσο μεγάλο έργο και κατάφερε με τεράστια επιτυχία να το υλοποιήσει, αλλά και να του δώσει συνέχεια. Η Νεολαία Οικολόγων σταθερή στον αγώνα για προάσπιση των δικαιωμάτων και αιτημάτων των νέων, προσέφερε τον Ιανουάριο του 2012 δυο Σαββατοκύριακα με σεμινάρια, εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σε νέους της Κύπρου, με στόχο να καταγραφούν οι απόψεις τους και να προωθηθούν στην Προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν η Δανία. Μαζί οι νέοι μπορούν να κάνουν πολλά. Με το πάθος, τις γνώσεις και την φρεσκάδα τους μπορούν να παράξουν αξιέπαινο έργο. Οι ιδέες που καταγράφηκαν έχουν την πινελιά της νέας γενιάς που βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και ταυτόχρονα με ρεαλισμό. Εισηγήσεις που αφορούν τη βελτιωμένη λειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων και τις δημοκρατικότερες εκλογικές διαδικασίες. Θα ήταν μεγάλη παράληψη εάν δεν ανέφερα τη σημαντική βοήθεια και στήριξη που είχαμε από την υπεύθυνη του προγράμματος στον Οργανισμό Νεολαίας, κ. Άννα Λύτρα που μας καθοδήγησε σε όλα τα βήματα της διαδικασίας οργάνωσης του διαρθρωμένου διαλόγου. Παράληψη όμως θα ήταν αν δεν ανέφερα και τη συμβολή της λειτουργού της Νεολαίας Οικολόγων, κ. Τατιάνας Νεοκλέους, που με μεγάλο ζήλο, επαγγελματικότητα και υπευθυνότητα συντόνισε και οργάνωσε τις διημερίδες μας στη Λεμεσό και στη Λάρνακα και την ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό.

Μια άλλη πρωτοβουλία της Νεολαίας Οικολόγων υπήρξε και η προσπάθεια γνωριμίας όλων των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών νεολαιίστικων οργανώσεων. Προσπαθήσαμε έντονα και με μεγάλο κόπο να ενισχύσουμε τη συνεργασία όλων των οργανώσεων νεολαίας και να κτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης, με στόχο να δώσουμε το μήνυμα στους νέους του τόπου μας ότι οι οργανώσεις που τους εκπροσωπούν συνεργάζονται για το κοινό όφελος που αφορά τη δική μας γενιά. Μετά από πολλές προσπάθειες και εντατικές επαφές πετύχαμε να οργανώσουμε μια εκδήλωση που αγκαλιάστηκε με μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο «Οι νέοι συζητούν το παρελθόν για το μέλλον». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Home for Cooperation, όπου προβάλαμε το ντοκιμαντέρ του Πανίκου Νεοκλέους «Μνήμες». Βέβαια, η προσπάθεια συνεχίζεται και για περαιτέρω συνεργασία και κοινές δράσεις.

Όσο αφορά τα οικονομικά της Νεολαίας Οικολόγων θα πρέπει να πούμε ότι έγινε μια πολύ καλή διαχείριση τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Με την ανάληψη του συμβουλίου της Νεολαίας Οικολόγων πριν δυο χρόνια είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες οικονομικές συνθήκες εφόσον το ταμείο ήταν ήδη χρεωμένο και τα έξοδα έτρεχαν. Παρόλα αυτά, με σωστή αναπτυξιακή πολιτική, στοχοθέτηση, υπεύθυνο προγραμματισμό και σωστούς υπολογισμούς πετύχαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να εργοδοτήσουμε λειτουργό σε μόνιμη βάση, να ξοφλήσουμε τα προηγούμενα χρέη και σήμερα να μπορούμε εν μέσω κρίσης να ανασαίνουμε και να βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία. Στόχος είναι να συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική για αύξηση των πόρων αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση του ταμείου μας λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές θύελλες που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και οι νέοι ταλαιπωρούμαστε ακόμα περισσότερο από την έκρηξη των ποσοστών ανεργίας. Μας προβληματίζει η ιδέα να μείνουμε στο νησί μας και να παλέψουμε με ότι μέσα έχουμε ή να μεταναστεύσουμε και να ψάξουμε για καλύτερες συνθήκες. Η οικονομική κρίση μας έχει φέρει σε αδιέξοδα τα οποία μέχρι τώρα – η δική μας γενιά τουλάχιστον – δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει. Η οικονομία της Κύπρου με το πλεόνασμα του 2008, βρίσκεται σήμερα στον κάλαθο των αχρήστων και συνεχίζει να βυθίζεται στα σκουπίδια. Οι κυβερνώντες ρίχνουν τις ευθύνες στον «έξω απ’ εδώ», σε τρίτους, σε κάποια αόρατα φαντάσματα και στην τελική «φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση». Οι νέοι της Κύπρου βρίσκονται αντιμέτωποι με την μακροχρόνια ανεργία και αποκλείονται από την κυπριακή αγορά εργασίας. Οι ανησυχίες των νέων για τα χειρότερα επιβεβαιώθηκαν.

Δυστυχώς, η πρόσληψη παράνομου εργατικού δυναμικού δεν έχει αντιμετωπιστεί άμεσα. Αντίθετα με την συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια, το φαινόμενο επιδεινώνεται. Οι εργοδότες παρουσιάζουν προτίμηση στο φθηνό εργατικό δυναμικό – και πολλές φορές παράνομο – και δεν δίνεται ευκαιρία στους νέους να ενταχθούν στο χώρο της εργασίας. Η αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργοδότησης πρέπει να γίνει βασικός στόχος των αρμόδιων φορέων και να παταχθεί άμεσα.

Στα πλαίσια της κοινωνικής της δράσης η Νεολαία Οικολόγων ξεκίνησε εκστρατεία ενίσχυσης των άπορων μαθητών σε σχολεία της υπαίθρου. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας είναι πια καθημερινό φαινόμενο. Περισσότεροι από 8500 μαθητές Παγκύπρια χρειάζονται βοήθεια για σίτιση, ένδυση και υπόδηση. Η Νεολαία Οικολόγων δεν θα μπορούσε να μείνει άπραχτη μπροστά σε αυτό το κοινωνικό δράμα γι’ αυτό ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής τροφίμων όπως επίσης και ειδών ένδυσης και υπόδησης, για να ετοιμάσει πακέτα, τα οποία με διακριτικό πάντα τρόπο διατίθενται στις διευθύνσεις σχολείων της υπαίθρου.

Τα πράγματα είναι δύσκολα για εμάς τους νέους. Δεν μπορούμε ούτε να τα αγνοήσουμε ούτε να τα περιγελάσουμε. Ωστόσο, οι γιορτινές μέρες που διανύουμε, έχουν να μας προσφέρουν ένα άλλο μήνυμα, χαρμόσυνο. Το μήνυμα αυτό ξεπερνά την ύλη και αγγίζει το πνεύμα. Η γέννηση του θεανθρώπου έρχεται να μας δώσει το μήνυμα της ελπίδας, της πίστης και της αγάπης. Ο ίδιος ο Χριστός γεννήθηκε ταπεινά και φτωχικά σε μια φάτνη, χωρίς πολυτέλειες. Το μήνυμα αυτό μας δίνει δύναμη και μας καλεί μέσα από τις δύσκολες συνθήκες της ζωής να πιστέψουμε και μέσα από την πίστη μας να αγωνιστούμε. Άλλωστε έχουμε αποδείξει μέσα από την ιστορία του νησιού μας ότι είμαστε ένας λαός που δεν τα βάζει εύκολα κάτω.

Καλώ τους νέους και τις νέες να οργανωθούν και να εμπλακούν ενεργά στις δράσεις της Νεολαίας Οικολόγων. Οι πολιτικές αποφάσεις δεν πρέπει να μας βρίσκουν αμέτοχους ή αδιάφορους. Είναι δική μας ευθύνη να προασπιστούμε τα συμφέροντα του τόπου μας και κατ’ επέκταση τα δικά μας. Αυτοί που πραγματικά νοιάζονται για τον τόπο τους δίνουν χώρο στους νέους και αφουγκράζονται τις απόψεις και τις ανάγκες τους. Ο κάθε νέος και η κάθε νέα έχουμε την ευθύνη να κτυπούμε τις πόρτες μέχρι να ανοίξουν και ας πολλές φορές οι από μέσα κουφαίνουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να κτυπούμε γιατί η ανεργία δεν είναι στο πρόγραμμα μας και η διαφθορά και η αναξιοκρατία δεν ανήκουν στη δική μας ατζέντα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το απερχόμενο συμβούλιο της Νεολαίας Οικολόγων και όλους εσάς για την στήριξη σας στο έργο μας. Η δίχρονη μας πορεία ήταν δύσκολη και επίπονη, όμως μας άφησε μια γλυκιά ανάμνηση από τις ώρες που περάσαμε μαζί ως ομάδα και ένα σάκο γνώσεις και εμπειρίες. Ευχαριστώ θερμά την προηγούμενη λειτουργό της Νεολαίας Οικολόγων, κ. Νάταλη Κυριακίδου και την υφιστάμενη λειτουργό μας, κ. Τατιάνα Νεοκλέους για την συνεργασία, τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα τους. Ευχαριστώ την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για την πολύχρονη και πολύτιμη στήριξη που μας παρείχε. Εύχομαι στο νεοεκλεγέν μας συμβούλιο κάθε επιτυχία στο έργο του και οι προσπάθειες του να αποδώσουν καρπούς.